Ιστορικό

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1841 και είναι η πρώτη τράπεζα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Έκτοτε αναπτύχθηκε σταθερά και αποτέλεσε έναν από τους πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας, με ουσιώδη συνεισφορά στην τοπική κοινωνία και τον ελληνισμό ανά τον κόσμο.

Η Εθνική Τράπεζα είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς Ομίλους στην Ελλάδα, με παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στοιχεία του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας:

  • ο Όμιλος συνολικά απασχολεί 8.103 εργαζομένους (στοιχεία της 30.09.2023)
  • με 356 Μονάδες και 1.476 ΑΤΜ, διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης που καλύπτει ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας
  • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX) από το 1880 ενώ από το 1999 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE)

Σημειώνουμε ότι ο Όμιλος της ΕΤΕ αριθμεί σήμερα:

(στοιχεία 30/09/2023)

356

Καταστήματα

8.103

άτομα Προσωπικό

Η Εθνική Τράπεζα έχει παρουσία στην Κύπρο από το 1910. Από την περίοδο της Αγγλοκρατίας μέχρι και τα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στηρίζοντας την κοινωνία, τον πολιτισμό και την τοπική οικονομία, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και συνεισφέροντας στην ανάπτυξη ενός ισχυρού τραπεζικού τομέα στο Νησί.

H Εθνική Τράπεζα άρχισε να λειτουργεί στην Κύπρο ως «Τράπεζα Αθηνών» με ένα κατάστημα στη Λεμεσό. Σταδιακά επεκτάθηκε σε όλες τις πόλεις του Νησιού. Το 1953 συγχωνεύτηκε με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Την περίοδο που ακολούθησε, η Τράπεζα συνέχισε την ανάπτυξή της στηρίζοντας τις δραστηριότητες πολλών σημαντικών επιχειρήσεων και εταιρειών. Το 1972, το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας κατείχε τη δεύτερη θέση μεταξύ των τραπεζών στην Κύπρο.

Σταθμό στην πορεία της Εθνικής Τράπεζας αποτέλεσε το έτος 1994, όταν το Δίκτυο καταστημάτων της μετατράπηκε σε ανεξάρτητη κυπριακή τραπεζική εταιρεία με την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Ltd.

Σήμερα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος  (Κύπρου) Ltd είναι μια διεθνής τράπεζα η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που  ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων, των ιδιωτών και των θεσμικών πελατών. Απολαμβάνει προνόμια και πλεονεκτήματα ως μέλος του Ομίλου, όπως η ιστορία του, η εμπειρία, η υποδομή, καθώς και αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση  στην ανάπτυξη της Διεθνούς Τραπεζικής για την εξυπηρέτηση διεθνών πελατών. Προσφέρει επίσης ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο για περισσότερο από έναν αιώνα.

Η Τράπεζα έχει 130 υπαλλήλους και 2 καταστήματα με παρουσία σε Λευκωσία και Λεμεσό. Τα Γραφεία Διοίκησης της Τράπεζας βρίσκονται σε ένα ιστορικό αναπαλαιωμένο κτίριο (πρώην «Λυσιώτη») στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία.

«Το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τη δυναμική μας παρουσία και την ποιότητα των υπηρεσιών μας, λειτουργώντας  με αποτελεσματικότητα, συνέπεια και διαφάνεια προς όφελος των πελατών μας και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών, με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία»